woonmaand oktober week 4: WONINGAANPASSINGEN

31-10-2020

Door het aanpassen van een woning van een oudere zorg je voor meer veiligheid en comfort.

Als je een oudere hierop wijst is veelal het antwoord: 'dat doe ik wel als ik oud ben", even vergetend dat hij of zij al op leeftijd is en juist een woningaanpassing kan zorgen voor meer woongenot. Ook zijn er nog steeds projectontwikkelaars die in een nieuwbouwseniorenwoning even vergeten dat de draaicirkel van een rollator of rolstoel best groot is en dat je daar in een badkamer wel rekening mee dient te houden.

Hieronder volgen een aantal woningaanpassingen:

- losliggende kleedjes en snoeren, hoge drempels: door het verwijderen van losse kleedjes en het samenbinden of verbergen (in een plint)van losse snoeren zorg je ervoor dat een oudere niet struikelt. Hoge drempels kun je verwijderen en de ontstane ruimte goed op te vullen  of gebruik maken van een drempelhulp (drempelhulpen.com)

- gladde vloeren: een laminaatvloer, oud zeil of gladde badkamertegels zijn de oorzaaak van glijpartijen met letsel. Vervang de vloer door PVC of ruwe vloertegels.

- de badkamer: een bad waarin je moet douchen is verre van ideaal. Je dient een grote stap te maken om in het bad te komen en veelal is de ondergrond niet helemaal vlak. De oplossing is om het bad te vervangen door een inloopdouche. Er zijn bedrijven (bijvoorbeeld Molenaar) die dit in 1 of 2 dagen kunnen realiseren. Als lang staan niet lukt is een (verstelbaar) douchekrukje of een stoeltje aan de wand een aanrader. En neem een kleedje met een rubberen onderkant, deze blijft goed liggen. Beugels aan de wand (en bij het toilet) zorgen ervoor dat je jouw bewegingen kunt controleren.

- de trap: hoewel je de trap kunt zien als een "fitnessapparaat", is het voor mensen die slecht ter been of kortademig zijn een groot obstakel. Een (tweedehands) traplift biedt dan uitkomst. Er wordt nog vaak gedacht dat de gemeente altijd een traplift vergoedt (door de WMO). Dit doen ze echter alleen als ze ervan uit kunnen gaan dat de bewoner nog lang in de huidige woning zal blijven wonen. Als je zelf tot aanschaf overgaat vraag dan meerdere offertes op (Otolift, Smienk Trapliften)

- een slim huis: als je op je tenen moet staan om de gordijnen te sluiten of door je knieën moet gaan om een lampje aan te doen is, is een afstandsbediening ideaal. Tevens kun je hiermee het thermostaat regelen. We horen regelmatig over ouderen die 's avonds de deur niet open durven te doen, omdat ze niet weten wie er voor de deur staat en of ze diegene kunnen vertrouwen. Een bel met camera is dan een goede oplossing en geeft een gevoel van veiligheid.

Een woningaanpassing is maatwerk en vraagt om een gedegen onderzoek. dé verhuisregisseur beschikt over een woonscan waarmee kan worden vastgesteld welke aanpassingen aan te raden zijn.