woonmaand oktober week 1: VERLICHTING

08-10-2020


Al jaren wordt oktober gezien als de woonmaand. Waarom? Het is de maand dat de dagen korter worden en het buiten kouder wordt. We brengen meer tijd binnenshuis door en daarom maken we het binnen weer gezellig voor de winterse dagen. Deze maand besteden we daarom een aantal weken aandacht aan onderwerpen die met ouderen en wonen te maken hebben. We beginnen met verlichting en domotica. De andere onderwerpen zijn meubilair en stoffering, kleur en woningaanpassingen

Ouder worden en licht

Met het ouder worden verandert de werking van het oog. Het oog kan zich minder makkelijk scherp stellen, heeft meer moeite om zich aan te passen aan snel wisselende lichtintensiteiten en kan contrasten tussen licht en donker minder goed onderscheiden. Het is daarom van belang dat de verlichting in de woning in orde is.

De effecten van licht

Licht is niet alleen belangrijk om goed te kunnen zien. Onderzoek toont aan dat licht een belangrijke rol speelt bij vele lichaamsprocessen. Licht beïnvloedt de werking van het hart en de bloedvaten, de afgifte van hormonen, de aanmaak van vitamine D ter voorkóming van osteoporose en het immuunsysteem.
Daglicht is belangrijk voor het bijstellen van de biologische klok die het dag- en nachtritme reguleert. Daarnaast is licht van invloed op stemmingen, de lichaamstemperatuur, de alertheid en de productie van het slaaphormoon melatonine. We zien dat als ouderen overdag in te donkere ruimte te verblijven ze in slaap vallen in hun stoel. Hierdoor is er een verstoring van het dag-nachtritme. Voldoende licht vermindert het valrisico. Het is dan ook aan te bevelen om in de nacht een looprouteverlichting te hebben (met bewegingssensor). Voor het niet verstoren van de slaap kun je hiervoor het beste kiezen voor rood licht.

de juiste verlichting

We onderscheiden basisverlichting (oriëntatie, mobiliteit, veiligheid, comfort) en taakverlichting (voor details). De verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in lux (=licht) Hoe hoger dit getal, hoe meer licht er op een oppervlakte valt. Voor een woning van een oudere gelden de volgende normen:

Woonkamer: 500 - 1500 lux Slaapkamer: 300 - 800 lux

Gangen: 300 lux Badkamer: 300 - 800 lux Trappen: 400 lux

Daarnaast speelt de kleurtemperatuur (warm of koud licht) ook een belangrijke rol en wordt uitgedrukt in Kelvin. Het is voor ouderen belangrijk om verlichting toe te passen met een relatief hoog blauwaandeel (koel licht)

armaturen

Welke lamp kies je ? Ten eerste is het belangrijk dat de lamp de juiste verlichting biedt en daarnaast dient de lamp ook in de inrichting te passen. Je kunt bij diverse winkels terecht: lampenspeciaalzaak , thuiszorgwinkel of een internetwinkel (bv Daylight of Edy ten Berge)

domotica

Het automatisch in- en uitschakelen van verwarming, verlichting of elektrische apparaten of van alarmeringssystemen vergroten de zelfstandigheid. Deze technologische aanpassingen in een woning zijn voorbeelden van domotica. Domotica zorgt voor meer zelfredzaamheid en veiligheid.

(bronnen: de gezondheidsblog,Gunneman Group, Visio)