woonmaand oktober week 3 : MEUBILAIR EN STOFFERING

22-10-2020

De volgorde van de blogs is niet chronologisch qua werkwijze, maar uiteindelijk gaat het om het eindresultaat. Het begin van de inrichting van de nieuwe woning is een programma van eisen (woonwensen) met een moodboard. Daaruit volgt een indelingsplan met daarbij een voorstel voor kleurgebruik, stoffering en meubilair/verlichting

Stoffering

.....is de bekleding van een voorwerp of ruimte met textiel, eventueel met een veerkrachtige vulling eronder. Ook de aankleding van een gebouw of ruimte met vloerbedekking, gordijnen en andere decoraties noemt men de stoffering. (wikipedia)

Laten we beginnen met de vloer. Er is een grote keuze, maar wat de laatste tijd veel wordt geadviseerd is PVC ; klik- ( ideaal met ondervloer in appartement) of plakuitvoering. Het is een harde kunststof uitgevoerd in hout- beton- of tegellook. Voordelen zijn dat het een stroef materiaal en goed schoon te houden, geluiddempend is en warm aanvoelt. PVC kan zonder drempel in alle ruimtes in huis gelegd worden. Gebruik geen losliggende kleedjes om de kans op uitglijden te verminderen. Een alternatief is vloerbedekking. Kies dan niet voor een hoogpolig tapijt; dit kan best lastig zijn bij het gebruik van een (loop) hulpmiddel zoals een rollator of rolstoel.

Raambekleding valt ook onder de stoffering en is afhankelijk van de functie en stijl van een ruimte. In de woonkamer wil je graag veel lichtinval en ook zonwering. In de slaapkamer daarentegen ben je op zoek naar privacy en wil je de lichtinval beperken. Kies voor soepel vallende gordijnen en wil je ruimte besparen denk dan ook eens aan rolgordijnen of plisségordijn. De goede woninginrichter kan jou daarover informeren.

Meubilering

Veelal is een seniorenwoning  wat kleiner dan de huidige woning en bij een verhuizing kan het zijn dat de meubels te groot zijn of niet mooi uitkomen. Dit is dan ook een goed moment om jezelf te verwennen met een (deels) nieuw interieur. Senioren-meubelen hoeven al lang niet meer ouderwets of oubollig te zijn. Het gaat bij senioren-meubelen om extra comfort, luxe en gebruikersgemak. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verhoogd bed, zodat je makkelijker in en uit bed stapt. Speciale sta-op-fauteuils kunnen je helpen bij het opstaan uit uw stoel. Een moderne relaxfauteuil verhoogd het zitcomfort.

Er zijn veel speciaalzaken die je kunnen adviseren bij de aanschaf van seniorenmeubelen. (bijvoorbeeld Prominent, Leefcomfort en Well-Fair)