woonmaand oktober week 2: KLEURGEBRUIK

15-10-2020


Vorige week was het onderwerp van mijn blog verlichting en vertelde ik dat het zicht van ons mensen verminderd naarmate we ouderen worden. Daarom is het belangrijk om qua inrichting te werken met grote kleurcontrasten tussen meubelen, de vloer en de muren

Kleuren hebben daarnaast een grote invloed op het welbevinden van mensen. Niemand vindt het toch fijn om in kamer tegen vier witte of saaie grijze muren aan te kijken?  Kleuren hebben immers effect op je gemoedstoestand. Warme kleuren bevorderen een gevoel van veiligheid en harmonie en kunnen daarom helpen bij gevoelens van eenzaamheid en angst.  Door een juist gebruik van kleur van muren, meubelen en accessoires en door verschil aan te brengen in kleuren worden ook de cognitieve vermogens van ouderen gestimuleerd.

Door gebruik te maken van heldere kleuren (primaire en secundaire kleuren), gaat het focussen van de oudere ogen makkelijker. Dat hoeft niet ten koste te gaan van de 'warmte' van kleuren; kleuren zoals 'perzik', 'warm bruin' en 'abrikoos', 'terra cotta' en roze zijn kleuren die lang goed zichtbaar blijven.

De effecten van kleuren en licht op het welzijn van ouderen (met dementie) wordt nog steeds onderzocht en er wordt steeds meer aandacht besteed aan het ontwerpen van het interieur.

En hoe fijn is het dat ik dat als dé verhuisregisseur mag vormgeven, zodat mijn opdrachtgever uiteindelijk -na een verhuizing- weer een thuisgevoel kan ervaren.